Doorgaan

EEN OVERZICHT VAN DE SUBSIDIEREGELING EMISSIELOZE BEDRIJFSAUTO’S

 

 

Met fiscale voordelen en subsidies vanuit de overheid wordt de aankoop van een Citroën bedrijfswagen wel heel aantrekkelijk. Voordat u een financieel consulent raadpleegt helpt Citroën u vast ter oriëntatie op weg met de regelingen die van toepassing zijn op een elektrische bedrijfswagen. Dit is voor u op een rijtje gezet:

 

Een overzicht van de subsidieregeling emissieloze bedrijfsauto’s

Om de aanschaf van schone bedrijfswagens door ondernemers en non-profitorganisatie de komende jaren aantrekkelijker heeft de overheid een subsidie voor elektrische bedrijfswagens ter beschikking gesteld: de Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA).


Subsidiepercentage:

  • Voor grote ondernemingen is dit 7%
  • Voor middelgrote ondernemingen is dit 10%
  • Voor kleine ondernemingen is dit 12%


2024 is het laatste jaar voor de SEBA. Vanaf dinsdag 23 april 2024 kunnen er weer nieuwe aanvragen worden ingediend. Zie RVO.nl voor de details en meest actuele informatie. Kortom een extra reden om over te gaan tot de aanschaf van een elektrische Citroën bedrijfswagen. Bijvoorbeeld de Citroën ë-Jumpy, Citroën ë-Berlingo VAN, of de Citroën ë-Jumper.

Kia (kleinschaligheidsinversteringsaftrek)

Heeft u als ondernemer zelf in uw elektrische bedrijfswagen geïnvesteerd, dan heeft u recht op de kleinschaligheidsinversteringsaftrek (KIA). Dit geldt voor nieuwe of jong gebruikte bedrijfswagens. De aftrek gebonden is aan de investeringsgrootte van dat jaar en een maximum heeft van 28%. Elk soort ondernemer komt in aanmerking voor de KIA. U kunt deze aftrek gebruiken voor de inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting.

Lagere bijtelling en nul wegenbelasting

Het gebruik van elektrische auto’s kent nog meer voordelen. Met de bestaande regeling betaalt u geen wegenbelasting voor elektrische bestelwagens tot eind 2025. Het bijtellingspercentage is 16% met een maximum van €30.000 nieuwprijs. Op alles daarboven is een bijtelling van 22% van toepassing.

Mia (milieu-investeringsaftrek)

De overheid biedt tevens de milieu-investeringsaftrek aan als een stimulering voor een beter milieu. De MIA is van toepassing op de door u gekochte milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen. Tot 36% van het bedrag dat u heeft geïnvesteerd in deze milieuvriendelijke aankopen, kunt u aftrekken van de fiscale winst. Deze aftrek staat los van de normale investeringsaftrek. Het gebruik van elektrische auto’s kent nog meer voordelen. Met de bestaande regeling betaalt u geen wegenbelasting voor elektrische bestelwagens tot eind 2025. Het bijtellingspercentage is 16% met een maximum van €30.000 nieuwprijs. Op alles daarboven is een bijtelling van 22% van toepassing.

Forse toename in aantal zero-emissie gemeenten

Vanaf 2025 zullen minimaal 30 gemeenten een zero emissie zone hebben ingesteld, zodat ze volledig schoon bevoorraad kunnen worden. De verwachting is dat het aantal steden toeneemt naar 40. Dit biedt zeer grote kansen voor Citroën met de nieuwe elektrische bedrijfswagens, zoals de ë-Berlingo VAN, ë-Jumpy en ë-Jumper. Citroën is daarmee één van de weinige merken die een compleet elektrische bedrijfswagen gamma kan aanbieden!

Stimulering gebruik van elektrische auto’s door provincies en gemeenten

Ook stimuleren veel provincies en gemeenten elektrisch rijden en ondersteunen bij aanschaf van een elektrische bestelauto. Deze subsidies en regelingen komen bovenop de KIA en MIA. De subsidies verschillen per provincie en gemeente.