Verwijzing in seconden

EEN OVERZICHT VAN DE SUBSIDIES VOOR ELEKTRISCHE BEDRIJFSWAGENS

Met fiscale voordelen en subsidies wordt de aankoop van lichte bedrijfswagens voor zowel goederen- als personenvervoer gestimuleerd door de overheid. Voordat u een financieel consulent raadpleegt helpt Citroën u vast ter oriëntatie op weg met de regelingen van toepassing zijn op een elektrische bedrijfswagen.

 

 

KIA (kleinschaligheidsinversteringsaftrek)

Heeft u als ondernemer zelf in uw elektrische bedrijfswagen geïnvesteerd, dan heeft u recht op de kleinschaligheidsinversteringsaftrek. Dit geldt voor nieuwe of jong gebruikte bedrijfswagens. De aftrek gebonden is aan de investeringsgrootte van dat jaar en een maximum heeft van 28%.

Elk soort ondernemer komt in aanmerking voor de KIA : ZZP-er, eenpersoonszaak, vennootschap onder firma/maatschap en B.V. U kunt deze aftrek gebruiken voor de inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting.

MIA (milieu-investeringsaftrek)

De overheid biedt de milieu-investeringsaftrek aan als een stimulering voor een beter milieu. De MIA is van toepassing op de door u gekochte milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen. Tot 36% van het bedrag dat u heeft geïnvesteerd in deze milieuvriendelijke aankopen, kunt u aftrekken van de fiscale winst. Deze aftrek staat los van de normale investeringsaftrek.

Lagere bijtelling en nul wegenbelasting

Het gebruik van elektrische auto’s kent nog meer voordelen. Met de bestaande regeling betaalt u geen wegenbelasting voor elektrische bestelwagens tot eind 2025. Het bijtellingspercentage is 8% met een maximum van €45.000 nieuwprijs. Is dit hoger dan €45.000, dan is een bijtelling van 22% van toepassing.

 

Stimulering gebruik van elektrische auto’s door provincies en gemeenten

Veel provincies en gemeenten stimuleren elektrisch rijden en ondersteunen bij aanschaf van een elektrische bestelauto. Of gratis laadpalen voor de openbare ruimte dicht bij uw woning of onderneming. Deze subsidies en regelingen komen bovenop de kleinschaligheidsaftrek en milieu-investeringsaftrek. De subsidies verschillen per provincie en gemeente.

 

Gelderland biedt 4000 euro subsidie bij aanschaf of lease van een bedrijfsauto en gratis laadpalen in 23 gemeenten.

Amsterdam subsidieert de aankoop en lease van nieuwe en jong gebruikte elektrische bestelauto’s voor goederen en personenvervoer. De gemeentelijke bijdrage loopt van maximaal 3.000 euro tot 40.000 euro. Wel moet een er een inruil-voertuig op fossiele brandstof wordt uitgeschreven. De subsidies zijn primair bedoeld voor bedrijven die in Amsterdam gevestigd zijn of er veel rondrijden.

 

Top