Verwijzing in seconden

EEN OVERZICHT VAN DE SUBSIDIEREGELING EMISSIELOZE BEDRIJFSAUTO’S

Met fiscale voordelen en subsidies vanuit de overheid wordt de aankoop van een Citroën bedrijfswagen wel heel aantrekkelijk. Voordat u een financieel consulent raadpleegt helpt Citroën u vast ter oriëntatie op weg met de regelingen die van toepassing zijn op een elektrische bedrijfswagen. Dit is voor u op een rijtje gezet:

 

 

De Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA)

Recentelijk heeft de overheid een nieuwe subsidie voor elektrische bedrijfswagens aangekondigd: de Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA). Om de aanschaf of het leasen van een schone bedrijfswagen de komende jaren aantrekkelijker te maken kunnen ondernemers vanaf 15 maart 2021 subsidie aanvragen. Deze subsidie is 10% van de netto catalogusprijs, met een maximum van € 5.000. Dit is voor u dus een extra reden om over te gaan tot de aankoop van een elektrische Citroën bedrijswagen. Bijvoorbeeld de Citroën ë-Jumpy, Citroën ë-Berlingo VAN, Citroën ë-Jumper of de Citroën ë-Spacetourer.

MIA (milieu-investeringsaftrek)

De overheid biedt tevens de milieu-investeringsaftrek aan als een stimulering voor een beter milieu. De MIA is van toepassing op de door u gekochte milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen. Tot 36% van het bedrag dat u heeft geïnvesteerd in deze milieuvriendelijke aankopen, kunt u aftrekken van de fiscale winst. Deze aftrek staat los van de normale investeringsaftrek. Het gebruik van elektrische auto’s kent nog meer voordelen. Met de bestaande regeling betaalt u geen wegenbelasting voor elektrische bestelwagens tot eind 2025. Het bijtellingspercentage is 8% met een maximum van € 45.000 nieuwprijs. Is dit hoger dan € 45.000, dan is een bijtelling van 22% van toepassing.

KIA (kleinschaligheidsinversteringsaftrek)

Heeft u als ondernemer zelf in uw elektrische bedrijfswagen geïnvesteerd, dan heeft u recht op de kleinschaligheidsinversteringsaftrek (KIA). Dit geldt voor nieuwe of jong gebruikte bedrijfswagens. De aftrek gebonden is aan de investeringsgrootte van dat jaar en een maximum heeft van 28%. Elk soort ondernemer komt in aanmerking voor de KIA. U kunt deze aftrek gebruiken voor de inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting.

Forse toename in aantal zero-emissie gemeenten

Vanaf 2025 zullen minimaal 30 gemeenten een zero emissie zone hebben ingesteld, zodat ze volledig schoon bevoorraad kunnen worden. De verwachting is dat het aantal steden toeneemt naar 40. Dit biedt zeer grote kansen voor Citroën met de nieuwe elektrische bedrijfswagens, zoals de ë-Jumpy en ë-Jumper. En daar komt dit jaar ook nog de ë-Berlingo bij. Citroën is daarmee één van de weinige merken die een compleet elektrische bedrijfswagen gamma kan aanbieden! Maar wacht niet te lang, dit jaar is er 22 miljoen euro beschikbaar, wat ruimte biedt voor ongeveer 4000 bedrijfswagens. Maak dus op tijd gebruik van de subsidie.

Lagere bijtelling en nul wegenbelasting

Het gebruik van elektrische auto’s kent nog meer voordelen. Met de bestaande regeling betaalt u geen wegenbelasting voor elektrische bestelwagens tot eind 2025. Het bijtellingspercentage is 8% met een maximum van €45.000 nieuwprijs. Is dit hoger dan €45.000, dan is een bijtelling van 22% van toepassing.

 

Stimulering gebruik van elektrische auto’s door provincies en gemeenten

Ook stimuleren veel provincies en gemeenten elektrisch rijden en ondersteunen bij aanschaf van een elektrische bestelauto. Deze subsidies en regelingen komen bovenop de KIA en MIA. De subsidies verschillen per provincie en gemeente.

 

Gelderland biedt € 4000 subsidie bij aanschaf of lease van een bedrijfsauto en gratis laadpalen in 23 gemeenten

Amsterdam subsidieert de aankoop en lease van nieuwe en jong gebruikte elektrische bestelauto’s voor goederen en personenvervoer. De gemeentelijke bijdrage loopt van maximaal € 3.000 tot € 40.000. Wel moet een er een inruil-voertuig op fossiele brandstof worden uitgeschreven. De subsidies zijn primair bedoeld voor bedrijven die in Amsterdam gevestigd zijn of er veel rondrijden.

 

Voor meer informatie en definitieve voorwaarden, ga naar https://www.rvo.nl/subsidie-en-financieringswijzer/seba.

Top